Köln Günlüğü: “Onbinlerin Yürüyüşü"
Yunan tarihçisi ve ordu komutanı Ksenofon’un Onbinlerin Dönüşü - Anabasis adlı eseri, günümüz Manisa’sından başlayıp Trabzon’da son bulan bir yolculuğu konu alır. Bu yolculukta Ksenofon’un komutanlık yaptığı Yunan paralı askerlerinin yaşadığı zorluklar ve seyahatleri sırasında karşılaştıkları halklarla ilgili gözlem ve deneyimleri anlatılır. Dönemin önemli kroniklerinden biri olan bu eserde, günümüz Kürdistan coğrafyasına denk gelen bölgede yaşayan Kardukiler’den de bahsedilir. Ksenofon, Kardukiler hakkında, “Ordumuzu durdurup bizi geri çekilmeye mecbur bıraktılar,” diyerek, günümüzde de realitesini koruyan ve bu realiteyİ tarif etmek için kullanılan bir durumu aktarır: “Kürdistan’a sefer olur ama zafer olmaz.”
Kürtlerin “Onbinleşerek” Yürüyüşü
16 Kasım sabahı Köln’de dört parça Kürdistan’ın göçmenleri, sürgünleri ya da politika sığınmacıları bir araya geldi. Bu büyük yürüyüş buluşması, Almanya Kürdistan Toplulukları Konfederasyonu (KON-MED) çağrısıyla organize edilmişti. Sabahın erken saatlerinde Deutzer Werft bölgesinde toplanan kitleler, saat 12.30 sularında yürüyüşe geçti. Gelenekselleşen ve tarihi bir nitelik almaya başlayan eylem, 25 yıldan uzun bir süredir ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt ulusal önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlendi.
Gösterinin ana fikri Öcalan’ın serbest bırakılması olsa da, eylem gündeminde Öcalan’ın özgürlüğü ve tarihsel rolüne bağlı olarak başka önemli konular da yer aldı. Politik tutsakların serbest bırakılması, kayyum atanan belediyeler ve Türk devletinin Kürt hareketine yönelik şantaj içeren teklifleri ve KCK’nin dolaylı olarak dile getirdiği ve aylar öncesinde yaptığı “Türk devleti bize ahlaksız bir teklifte bulundu” açıklamasından sonra Bahçeli’nin teslimiyet çağrıları net bir şekilde anlaşıldı
Yürüyüş boyunca atılan sloganlar, ağırlıklı olarak Öcalan, gerilla ve şehitler üzerineydi. DEM Parti parlamenter Ömer Öcalan’ın yanı sıra birçok kişi ve kurum, yürüyüşte konuşmalar yaptı.
Yüzlerce Otobüsle Gelen Yürüyüşcüler
Eyleme katılım oldukça genişti. Almanya’nın farklı eyaletlerinden ve komşu ülkelerden yüzlerce otobüsle Köln’e gelen Kürtler ve devrimci aktivistler, yürüyüşün onbinleri aşmasını sağladı.sağladı. Bu yürüyüş , Kürt halkının tarihsel meşru mücadelesini ve aktüel siyasi taleplerini uluslararası alanda bir kez daha duyurması anlamında önemli bir noktada duruyor. Ayrıca konuşmalarda ve sloganlarla Alman silahlarının Kürdistan’da Kürtlere karşı kullanıldığı da vurgulandı. Alman polisi dronla gözetleme dahil bir çok önlemi almıştı. TJK-E ve KCDK-E eylem sonrası yaptığı açıklamada Köln yürüyüşüne tarihsel bir anlam biçerken mücadelenin hamlesel olarak devam edeceğini vurguladı. Açıklamada Kürt halkına ve dostlarına teşekkür edildi.