İsviçre ile Yunanistan Arasında İnsan Ticareti!
İsviçre Federal Adalet ve Polis Dairesi Başkanı Elisabeth Baume-Schneider ve Yunanistan İltica ve Göç Bakanı Dimitris Kairidis arasında 2 Kasım 2023 tarihinde Midilli adasında yapılan görüşme sonrasında mülteci düşmanı yeni politikalar yaşama geçirilmeye başlandı.
Yunanistan, 2015’de Suriye savaşının en şiddetli dönemlerinde neredeyse 1 milyon mültecinin kendi topraklarına yığılması sonrasında “EU sınırlarının başlangıç ülkesi” olmasının faturasını tek başına ödemeyeceğini beyan ederek Avrupa'ya giden tüm sınır kapılarını açma tehdidi ile yazılı olmayan bir mutabakat kapsamında Dublin anlaşması dışında tutulmuştu. Sonrasında ise farklı uluslardan mülteciler AB üyesi ülkelere dağıtılmıştı. Başta Macaristan ve Polonya olmak üzere pekçok AB üyesi ülkenin böylesi bir paylaşımı kesinlikle kabul etmeyeceklerini beyan etmesi sonrasında başını Almanya’nın çektiği AB ülkeleri, Yunan adalarını mülteci hapishanesine çevirme ve Türk Devleti ile yaptığı anlaşmalar sayesinde Türkiye’de bir ön bariyer oluşturma siyasetini devreye sokmuştu.
Gerek Türkiye gerekse de Yunanistan bariyer olma görevi ile mülteci krizini insan hayatını hiçe sayarak ekonomik kaynak yaratma fırsatına çevirmişlerdir. Yunanistan’a 2026 yılına kadar İsviçre tarafından 42.3 Milyon Frank ödenmesi konusunda sağlanan mutabakat* ardından Yunan Devleti Yunanistan sınırları içinde parmak izi olan sığınmacıların 3. ülkelerden iadesini kabul etmeye başladı.
Mayıs 2024 içinde İsviçre iltica başvuru merkezlerine başvurusunu yapan Çağlar Fakir ve Türkiye- Kuzey Kürdistanlı 14 mülteci işte bu kapsamda deport edilmek isteniyor.
Derin bir ekonomik krizin pençesinde olan Yunanistan halkının sağlık, barınma, eğitim ve iş imkanlarını temin etmekten yoksun olan Yunan devletinin AB ve İsviçre ile girdiği bu kirli pazarlık açıkça post-modern tarzda yürütülen bir köle ticaretidir! Çünkü bu politik yaklaşım ve uygulamada açıkça görülmektedir ki sığınmacılar adeta bir meta gibi görülmekte, devletler arası pazarlıkların konusu yapılmakta, devletler bu "zahmetten" para karşılığında "kurtulabilmektedir!"
Mülteciler için en temel insani haklara dahi ulaşmanın sorunlu olduğu, güvenli ülke sayılamayacak Yunanistan’a devletler arası pazarlıklar sonucu yapılacak zorla geri gönderme uygulamaları asla kabul edilemez.
*Haber Kaynak
*İDHF'nin Çağlar Fakir Açıklaması
*Çağlar Fakir İmza Kampanyası
14 Ağustos 2024