ADKH 15. Kurultayını 22- 23 Haziran’da Frankfurt’ ta gerçekleştirdi.

ADKH 15. Kurultayını 22- 23 Haziran’da Frankfurt’ ta gerçekleştirdi.

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi 15. Kurultayı demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen başta kadın devrimciler şahsında tüm ölümsüzlere saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından komisyon, açılış konuşması yapıldı. “Kapitalist patriarkaya karşı kadın mücadelesinin sınırları, sınırlılıkları ve zorunlulukları aşarak kadın dayanışması kadın yoldaşlığına dönüşüyor” denilerek Rojova, İsviçre, Fransa ve Polonya’da erkek egemenliğine karşı verilen mücadele selamlandı. 

Avrupa da yükselen sağcılık ve  Avrupa Parlementosu seçimlerinin sonuçları faşizme karşı mücadele deneyimlerine ve birikimine vurgu yapılarak “No Pasaran”  denildi.

Divan Seçiminden sonra üretim toplumsal yeniden üretim, kadın emeği, yabancılaşma üzerine Barış Akademisyeni Doç. Eylem Çamuroğlu Çiğ sunumunu gerçekleştirdi. Ev içi emek, kadının doğallaştırılmış rolleri, görünmeyen emek, bakım emeği, emeğe yabancılaşma ve dijital alanda yabancılaşma gibi konular tartışıldı. Eylem Çamuroğlu: 

“Kapitalizmin kârını arttıran, sistemin dönmesini sağlayan, toplumsal yeniden üretimi sağlayan görünmeyen kocaman emektir” Marksistler arasında da bu konuların tartışıldığını belirten Çiğ; “Mülksüzleştirme yoluyla birikim yada gasp yoluyla birikim, olarak Türkçe’ye çevrilen bu kavramın sürekli bir hale nasıl geldiği ve muazzam bir yıkım, toprak üzerinden de gelen sadece toprakla da sınırlı kalmayan Roza Lüksemburg’un da söylediği gibi süre giden bir birikim biçimi kapitalizm için de krizi arttıkça daha fazla görünür oluyor” diyerek Silvia Federici’nin ilkel birikim ve cadı avıyla suçlanan kadınlara vurgu yaptı.

Kapitalizmin ekolojik tahribata çözüm üretmediğini söyleyen Çiğ,  Toplumsal yeniden üretimde kadının rolünü Marksizm üzerinden açıkladı. Kadının kamusal alandan koparılıp ev içerisine hapsedilmesi ve kadının ev içinde emeğinin görünmemesine değindi. Ev içi emeğinin artı-değer üzerinden değerlendirilmesi ve ev içi emeğinin ücretlendirilmesi, bunun sonucunda Marksist hareketlerin kadının ev içi emeğini ve sistemin tahribatını görmezden gelmediğine değinildi. Kadının ataerkil kapitalist sisteme karşı örgütlenmesinin önemine vurgu yapılarak sonlanan  sunumun ardından  katılımcılar da sorular ve yorumlarla katkıda bulunarak tartışmayı güçlendirdiler.

Toplumsal Yeniden Üretim sunumunun ardından Ekolojik Yıkım sunumu ADKH tarafından gerçekleştirildi. Ekolojik yıkım sorununun yalnızca kadınların değil, aynı zamanda bütün insanlığın sorunu olduğu vurgulandı. Marx, Engels, Spinoza gibi filozof ve düşünürlerin ekoloji üzerine sözleri ve düşüncelerine değinildi. Sunumda, iklim krizi, ozon tabakasının delinmesi, kirlilik, türlerin yok olma tehlikesi gibi bugün dünyanın başlıca ekolojik sorunlarına değinilerek, ekolojik yıkımın kapitalizmin bir sonucu olduğu vurgulandı. Ekolojik mücadelenin sistem eleştirisi yapmadan eksik olacağı, emperyalist savaşlar ve işgallerin de ekolojik dengeyi etkilediğine vurgu yapılarak, devletlerin, ekolojik tahribatı nüfus yoğunluğu nedeniyle olduğunun propagandasını yaptıkları, ancak yoksul ülkelerdeki  eşitsizliği, açlığı ve yoksulluğu yaratanların da kapitalist sistem olduğunu görmezden geldikleri belirtilen sunum da çevre hareketlerinin bu noktada yetersiz kaldıkları ve sistem eleştirisi yapmadıklarına değinildi. Tartışmanın sonunda sınırların ve sınıfların olmadığı eşit paylaşımın olduğu Başka bir dünyanın yani komünal bir dünya için radikal bir mücadele ile sistemin alaşağı edilmesi gerekliliğine vurgu yapıldı. Kadının farkındalığının önemli bir yerde durduğu ve çevre konusunda da üzerine düşeni yapacağı bir kez daha yinelendi. Kadının kurtuluşunun insanlığın kurtuluşu olduğu belirtildi.

ADKH kurultaylarını her yıl bir mücadeleci kadına ithaf ediyor.  Bu yıl ki kurultay devrimci kadınlardan Kamile Öztürk’e ithaf edilerek Kamile Öztürk’ün yaşamı ve mücadelesi anlatıldı. 

Birinci günün sonunda kültürel aktiviteler gerçekleştirildi. Kadınlardan oluşan bir grup (Mavi Hayal sahnesi) performans sergiledi. Müzik dinletisi ise kadınların halayları eşliğinde coşkulu bir şekilde sonlandı.

Avrupa Kadın Dayanışması bileşen kurumlarında SKB Almanya, Yeni Kadın ve Kadın Gözüyle tarafından mesaj sunuldu. Ayrıca Demokratik Kadın Hareketi, ADHK, MLPD’den gelen  mesajlar okundu. Faaliyet raporu görsellerle eşliğinde sunuldu, değerlendirildi ve yeni dönemi güçlendirmek adına neler yapılabileceği tartışıldı. Eleştiri ve özeleştirilerle yeni döneme daha umutla bakabilmek ve motive olmak adına konuşmalar yapıldı. Kadın kurumlarının ortak mücadele alanına yönelik bilgilendirmelerden sonra 1-3 Kasım 2024’de  Kassel’de yapılacak olan 13. Politik kadın konseyine (13.Frauen Politischer Ratschlag ) katılım çağrısı yapıldı.

Kurultayın 2. günü ise mali rapor sunuldu ve ardından komisyon seçimi yapıldı, dilek ve temennilerin ardından Sırbistan’da açlık grevi yapan Ecevit Piroğlu’na dayanışma mesajı gönderilen ADKH 15. Kurultayı başarıyla tamamladı.

Kaynak: https://avrupadkh.org/