Avrupa'da 1 Mayıs!

Avrupa'da 1 Mayıs!

Emperyalizmin dünya genelinde estirdiği saldırganlık, kapitalist sömürü ve talana karşı Avrupa’nın yüzlerce merkezinde sokaklara çıkan emekçi kitleler, taleplerini haykırdıkları sloganlarla, hazırladıkları pankart ve dövizlerle dile getirdiler. 

Türkiye-Kuzey Kürdistanlı kurumlar; Partizan ve Sınıf Teorisi birçok bölgede ortak kortej oluşturarak 1 Mayısı alanlarına çıktılar. 

İngiltere

Londra’da demokratik kitle örgütlerinin günler öncesinden çağrı yaptığı İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs, geleneksel hale gelen Marx’ın Kütüphanesi önünde toplanmasıyla başladı. Sonrasında yürüyüşe geçen kitle yol boyunca emek ve özgürlükten yana ve Filistin’de yaşananlara karşı sloganlar attılar. Trafalgar Meydanında biten yürüyüşün ardından kurumlar konuşmalar yaptılar ve konuşmaların ana teması Filistin’de süren savaş, göçmen politikaları ve emekçilerin hak talepleri olarak yer aldı.

Hollanda

İşçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü olan 1 MAYIS Hollanda'nin Rotterdam şehrinde kutlandı. 

İçinde ADHK'mizinda bulunduğu 1 Mayıs komitesi tarafindan organize edilen eylem belediyenin onunde bir araya gelindi.  

Onlarca insanin katildigi yuruyus saat 18.00 de başladı başta Filistin ve Kurdistan halklarına yönelik soykırım politikalari teşhir edildi. 

Avrupa ülkelerinde yükselen ırkçılığa ve savaşa karşı işçilerin ve halkların birlik ve dayanışma içinde olmaları vurgusu yapıldı. Yürüyüşte ADHK ve HTİF ortak bir kortej ile katıldı.

Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı yürüyüş bitiş alanında 19  Mayıs KAYPAKKAYA anma etkinliğimizin el ilanları dağıtıldı ardından çekilen halay ve sloganlarla eylem başarılı bir şekilde sonlandırıldı.

Fransa

Ülkede artan işsizlik, ekonomik darboğaz ve buna karşı tepkilerini dile getiren kitlelere yönelik artan devlet şiddetine karşı 1 mayıs alanları doldu taştı. Paris başta olmak üzere ülkenin birçok merkezinde kortejler hak talepleriyle sokaklara çıktılar. Mullhause ve Montpellier'de aralarında Türkiye-Kuzey Kürdistanlı örgütlerinde yer aldığı eylemlerde ADHK talep ve görselleriyle kortejdeki yerlerini aldılar. 

İsviçre

Zürich, Basel, Bern, Fribourg, Cenevre başta olmak üzere onlarca merkezde sokaklara çıkan kitleler Filistin’e Özgürlük sloganlarını haykırdılar. Zürich'deki 1 Mayıs eylemi son yılların en yoğun kitlesel katılımıyla gerçekleşti. Devletin kolluk güçlerinin yoğun “güvenlik” önlemleri dikkat çekti. Siyah blok (Schwarze Blok) tarafından izinli yürüyüş sonrası sokaklardan çekilmemesi polisin müdahalesiyle karşılaştı. Kitlenin kararlı duruşu karşısında polis yer yer geri çekilmek zorunda kaldı. Haber hazırladığımız süresinde eylemler yer yer etmekteydi. İsviçre'de Zürih ve Fribourg'da İDHF standları açıldı. Fribourg'da sahneden İDHF adına yapılan konuşmada 1 Mayıs kutlanarak Sosyalizm vurgusu yapıldı. Solothurn'da düzenlenen 1 Mayıs programında SYM konuşmacı kurumlar arasında yer alarak İsviçre gençliğini sosyalist mücadeleyi güçlendirmek için SYM saflarına davet etti.

Avusturya

Viyana, Linz ve Innsbruck'da Sınıf Teorisi ve Partizan günler öncesinden ortak 1 Mayıs çağrısı yapmıştı. Açılış konuşmasın da 1 Mayıs günü saat 12:00'da toplanma alanlarında yapılan konuşmalarda Dünyanın tüm ezilen ve sömürülenleri için tarihsel anlamı ve önemi büyük, işçi sınıfının; “Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” olan 1 Mayıs’ı kutlu olsun konuşmalarda Aralıksız olarak bölgesel savaşların sürdürüldüğünün altını çizildi. Sömürü, talan ve pazar dalaşları temelinde sürdürülen bu emperyalist savaşlar, giderek bir üçüncü dünya savaşına evrilme eğilimin olduğunu buna karşı savaş karşıtı güçlerin sokağı iyi kullanmaların dan bahsedildi. Yaşanan Ekonomik kriz nedeniyle halkın alım gücünün zayıfladığının altı çizildi. 

Sınıf Teorisi ve Partizan taraftarları ortak coşkulu sloganlar eşliğinde yürüdü.

Avusturya'nın Viyana,Linz ve Innsbruck şehirlerde ortak yürüyüş korteji oluşturarak yürüyüş yapıldı. Yürüyüş de bildiriler ve Kaypakkaya Anma gece çağrıları dağıtıldı. Genelde Almanca sloganlar ve "Önderimiz ibrahim Kaypakkaya" sloganları atılarak şehrin işlek caddelerinden geçilerek bitiş yerine varıldı.

Yürüyüş sonrası her yıl geleneksel olarak yapılan 1 Mayıs şenliği yapıldı. Devrimci demokrat kurumlar, çeşitli antifaşist gruplar çeşitli yemek içecek standları, kitap, el işi standları kurularak katılımcı kitleyle sunuldu ve günün anlam ve önemini içeren konuşmalar ve müzik grupları şenlikte program yaptı. Etkinlik akşam saatlerinde bitirildi.

Almanya- NRW

Tarihi bilmek ya da geçmişi hatırlamak, bugün yolumuzu bulma ya da geleceğin dünyasını inşa etme mücadelemizde son derece önemlidir. İşçi sınıfının ve ezilen halkların tarihsel gelişimi içinde 1 Mayıs, başlangıcından bugüne dünyamızda ve ülkemizin sınıf mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır. Haymarket'ten Taksim'e uzanan zorlu ve kesintisiz mücadelesiyle 1 Mayıs, ardında devrimci bir ruh ve gelenek bırakmaktadır. Bu nedenle 1 Mayıs, iktidarlar tarafından her zaman bir tehlike olarak görülmüş ve yasaklanmış ya da ruhundan koparılmaya çalışılmıştır. En tehlikeli saldırı kuşkusuz ideolojik ya da kültürel saldırıdır. Kapitalist uygarlığın Avrupa'daki en despotik rejimi olarak nitelendirilen Nazi Almanya'sında bile 1 Mayıs yasaklanmak yerine devlet törenleri ile kutlanmıştır. Bu da gösteriyor ki sistem 1 Mayıs'ı şiddetle değil ideolojik saldırılarla bastırmayı tercih ediyor. Günümüz Almanya'sında hakim sınıf iktidarı tahakkümünü kurarken çok yönlü çalışıyor.

1 Mayıs'ın kutlanma biçimindeki niteliksel değişim, sistemin başarılı olduğunu ve kültürel saldırısının meyvelerini topladığını göstermektedir. 1 Mayıs adaletsizliğe ve sömürüye karşı mücadele günü olmaktan çıkıp bahar şenliğine dönüştüğünü görmekteyiz. 1 Mayıs'ın resmi tatil olmasının, emeğin kurtuluş mücadelesini de tatile çıkaran bir etkisi var. 

Bu arka plana bakarak bulunduğumuz bölgede 1 Mayıs'a rağbetin az olması ve coşkulu geçmeyişi şaşırtıcı olmayacaktır. Sınıf mücadelesinin iradeye dayalı gelişim seyri içinde egemen sınıfların ideolojik üstünlüğü emek hareketinin güçsüzlüğünden, var olan hareketlerin oportünist ve hatta işbirlikçi damarının gücünden yararlandığı söylenebilir. Onların gücünün bizim zayıflığımızdan kaynaklandığı tarihi bir hakikattir. Mao'nun tanımladığı gibi, tarihsel bir gerçek olarak biliyoruz ki kapitalist hâkimiyet ya da emperyalizm kâğıttan bir kaplandır. 

Bu tüketimci tatil ve eğlence merkezli kuşatmaya karşı 1 Mayıs'ta ADHF taraftar ve üyeleri “Kaypakkaya ruhuyla” NRW eyaletinin örgütlü olduğu şehirlerinde alanlardaydı. 

ADHF - SYM - ADKH NRW örgütlülükleri Essen, Duisburg, Mönchengladbach, Solingen, Köln, Wuppertal ve Siegen’de kendi şiarları, flama ve pankartlarıyla 1 Mayıs'a katıldı. Kuzey Kürdistan-Türkiyeli diğer göçmen örgütleri, Alman devrimci örgütleri, anti-faşist ve anarşist gruplar, Filistin’e özgürlük kortejleri, kesk û sor û zer bayraklarıyla Kürtler, sendikalar ve bazı STK’lar 1 Mayıs’ın renkleriydi. 

Duisburg'ta 1 Mayıs saat 10’da Hamborn Mahkemesi önünde toplanılması başladı. MLPD, ATİF ve diğer kurumların konuşmalarının ardından, kitlenin mitingin yapıldığı eski sanayi kompleksi Landschaftpark’a yürüyüşü ile devam etti. 

Köln’de ADHK’nın kendi pankartıyla katıldığı 1 Mayıs mitinginde binlerce kişi 1 Mayıs’ı Hans-Böckler-Platz’dan yola çıkarak Heumarkt’ta coşkuyla kutladı. Siegen’da ADHK, yerel bir ittifak olan İnternationales Zentrum(enternasyonal merkez) ile birlikte Kızıl 1 Mayıs şiarıyla yürüdü. Ayrıca miting meydanlarında ve yürüyüş güzergahlarında 18 Mayıs'ta Frankfurt'ta yapılacak İbrahim Kaypakkaya anma gecesine çağrıyla ilgili çalışmalarda yapıldı. 

Almanya: Frankfurt 

Frankfurt’ta DGB  sendikası  tarafından organize  edilen  1  mayıs yürüyüşüne  binlerce  kişi  katıldı.  Her  milletten  binlerce antifaşist sol, sosyalist ve yurtseverin katıldığı  eyleme, Sınıf Teorisi ve Partizan ortak kortej oluşturarak kitlesel katılım sağladı.

Sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla Frankfurt  Hauptwache çarşı merkezinde 10.30 da toplanan kitle, burada yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca  kitle Almanca ve Türkçe atılan sloganlar ve söylenen marşlarla Römer meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca Filistinli gruba İsrail yanlısı küçük bir grubun provokasyon yapma girişimine polis seyirci kaldığı gibi, yürüyüş boyunca Filistinli gruba dönük yakın gözetim yaparak provokasyon yapmaya çalıştı.

Römer meydanında 1 Mayıs eylemi, yapılan konuşmalar ve müzikle devam etti.

1 Mayıs mitingi sonrası ADHF, ADKH, SYM ve ATİF, YENİ KADIN, YDG Frankfurt örgütlülüklerinin ortak organize ettiği  1 Mayıs halk şenliği yapıldı.  Burada 1 Mayısa dair  konuşmalar yapıldıktan sonra, kültür programı ve halaylarla şenlik başarılı bir şekilde sonlandırıldı.

Almanya- Stuttgart 

Stuttgart'ta düzenlenen 1 mayıs yürüyüş, miting ve sonrasında yapılan etkinlik başarılı ve 1 mayıs ruhuna uygun bir ruhla gerçekleşti.

DGB'nin yürüyüş iznini iptal etmesi ile ilgili kısa bir yürüyüş izni sorunu yaşandı. Ardından Verdi'nin ve  sosyalist kurumların ısrarı üzerine yürüyüş izni alındı ve yürüyüş başladı. Partizan ve Sınıf Teorisi taraftarlarının ortak oluşturdukları kortej ile yürüyüş yapıldı. Kortej ortak sloganlar ve birlikte söylenen 1 mayıs marşı ve isyan ateşi marşları ile birlikte devam etti. Yürüyüş bitiminde kitle kurumların yaptıkları müzik, konuşmalar ve halayların çekildiği etkinlik ile devam etti. Yoğun kitle katılımı ile yapılan etkinlik akşam saatlerinde sonlandırıldı.

Almanya-Hamburg:

İşçi sınıfının ve emekçilerin Birlik, Dayanisma ve Mücadele, günü olan 1 Mayıs Almanya’da birçok şehirde olduğu gibi Hamburgda  hamburg sendikalar birliğinin çağrısı be örgütlemesi ile saat 10:30 da Hamburg Altona semtinde toplanıldı . 

Bir çok işkolunda sendikalı işçi ve emekçilerin katıldığı,siyasi parti demokratik kitle örgütleri , devrimci sosyalist ,komünist örgütlerinde alanda yerini aldığı yürüyüşe komünist Önder  “kaypakkaya Ruhu ile alanlara “ Sınıf Teorisi ve Partizan ın ortak çağrısı ile kortejinde buluşan Türkiye Kuzey Kürdistan'lı göçmen işçi ve emekçiler sloganlar eşliğinde Hamburg limanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi .

Yürüyüş de Adhk hamburg taraftarları da  Hamburg da 25 mayıs da gerçekleşecek olan kaypakkaya anma gecesi afişleri ve ADHK ,ADKH,SYM bayrakları ile 1 Mayıs dövizleri ile alandaki yerini aldı  .

Hamburg liman pazar alanında yapılan miting alanında çekilen halaylar ve atılan sloganlar yürüyüş son buldu.

Fotoğraflar

Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar
Avrupa'da 1 Mayıs! konulu fotoğraflar